Varázslóinas az álomiparban

Harry Potter előbb könyv formájában, most filmként is megrengette a világot. A mozikban már az első héten behozta az árát, részben annak köszönhetően, hogy minden eddiginél lehengerlőbben beindult – már a bemutató előtt – a “merchandising”, a beetetés. A mozikból mára kivesztek a mesefilmek – komplex üzleti termék, amire jegyet váltunk. Ami lehet akár jó is.

A filmtörténet első játékfilmjei gyerekfilmek voltak. George Mélies fiktív történetei az 1900-as években – az Utazás a Holdba, illetve az Utazás az ismeretlenbe – trükkökre épülő mesefilmek. Legalábbis abban az értelemben, ahogy a cirkuszban sincs külön gyerek-, illetve felnőttelőadás. A film hőskorában még minden néző “gyerek” volt.

A Walt Disney stúdiókban három zseniális újítás született, mondja Báron György filmkritikus. Fölismerve, hogy a gyerekek mennyire vonzódnak az állatokhoz, Disney valóságos főszereplőkké az “emberképű” állatfigurákat tette. Amúgy hollywoodiasan: őzikeszemekkel, hosszú pillákkal, édes-bús dalbetétekkel. A csetlő-botló kis állatfigurák százszor egyénibbek és érdekesebbek – akár a legnagyobb Disney-klasszikusnak számító Hófehérkében, akár az eredeti Disney-ötlet alapján készült 101 kiskutyában -, mint a meglehetősen sematikus emberi főhősök.

A szellemesen megrajzolt jeleneteket azután Disney úgy snittelte föl, mintha játékfilmet készítene. Kameramozgást imitált – “ráközelített” a szereplőre – mindent meg tudott csinálni rajzban, amit a kamera. Az amerikai szerelmesfilmek kaptafájára készülő dramaturgiát részben egy az egyben átvette – a hős elnyeri a lány kezét, elbukik, aki ingadozik -, részben animációs nyelvre írta át: a szerelmes jelenetekben például rózsaszín szívecskék, csillagocskák röpködnek.
A harmadik nagy ötlet az volt, hogy a mesés történetből egész estés filmet csinált. A szerelmesfilm mellett Walt Disney az amerikai burleszkhagyományt is rajzfilmesítette. Az üldözéses burleszk alaphelyzete a kicsi és a nagy, az erős és a gyenge vég nélküli küzdelme, amelyben a nagy folyton pórul jár – Stan és Pan nyomdokain: Donald kacsa, Jerry és Mickey egér.

A gyerekfilmek világára ma már fokozottan igaz, hogy az amerikai dömpinggel szemben minden más filmkultúra erőtlen. Gyerekfilmben ugyanis értelmetlen a művészfilm-közönségfilm megkülönböztetés – nincs “gyerek-művészfilm”. A nem amerikai film pedig gyakorlatilag esélytelen a “kommersz film”-kategóriában – legyen az mese vagy felnőtteknek szóló alkotás. A nézők leginkább – hosszas sulykolás után – a világsztárokért mennek moziba. Egy-egy amerikai film költségvetéséből 10-20 százalékot visznek el a sztárok, majdnem ugyanannyit a promóció.

A magyar mesefilmek konjunktúrája az állami filmgyártás megszűnésével kezdett mélyrepülésbe, a folyamatot a közszolgálati televízió agóniája fejezte be. Szemadám György képzőművész – a Mozgókép Közalapítvány animációs filmes kuratóriumának elnöke – szerint a magyar mesefilm kiemelten hátrányos helyzetben van a világban eluralkodott szellemiség miatt. Hiába készülnek másfajta alkotások, nincs hol bemutatni. A mozikban a nagyfilm előtt már régóta nem játszanak “kísérőfilmet”. A televíziókban a túlmozgásos silány gyerekfilmeket nyomják, újakra nincs megrendelés. Az animációs kuratórium évente körülbelül 60 millió forintból gazdálkodik. Abból legfeljebb elindítani lehet az alkotásokat, a rajzfilm ugyanis igen költséges műfaj. De nem csak pénzhiányról van szó. Hiába minden szemforgató értelmiségi jóindulat – mondja Szemadám György -, a világ sátáni fordulatot vett. Nincs szükség minőségi alkotásokra, a kultúrát el lehet temetni.

Ez azért is sajnálatos, mert a magyar animációs film a 70-80-as években a világ élvonalában volt – igaz, nem elsősorban a mesefilmekkel. A világ öt legnagyobb rajzfilmműhelyei közt – Walt Disney, Hanna és Barbera, Szojuzmultfilm, és a japán Toei – tartották számon a Pannónia Filmstúdiót. Az első magyar Oscar-díjat is animációs film kapta 1981-ben: Rófusz Ferenc, A légy című rövidfilmjéért. Az első magyar színes mesefilm 1951-ben készült: Macskássy Gyula alkotása, A kiskakas gyémánt félkrajcárja. A hatvanas években induló hazai animációs újhullám és a virágzó gyerekfilmműhely nem egyenkosztot állított elő. A három legsikeresebb magyar animációs mesefilm mindmáig: a Vuk, a Macskafogó és Az erdő kapitánya.

A Varga Stúdió és a Kecskeméti Stúdió ma is a világ élvonalába tartozik – csak már nem mesefilmkészítésben.
Tímár Péternek tíz éve lapul a fiókjában egy kész mesefilm-forgatókönyv. Címe: A hűség, elkészítéséhez 500 millió forint kellene. Ha mesefilmről van szó, mondja, az ember nem alkudhat meg olcsó megoldásokkal. Olyan ez, mint a körhinta a Vidámparkban – a gyerek hatalmas várakozással közelíti meg. Nem szabad kopottas, fröccsöntött ócskaságra fölültetni. Az illúzió, a filmeffekt pedig drága mulatság.

A gyerek hálás közönség. Az üldözéses jelenetek alatt hangosan szurkol, fölsikolt, ha jön a farkas. Úgy viselkedik, mint a primitív törzsek harcosai, amikor először láttak mozit: az üldözéses jelenetet látva előkapták az íjat és célba vették a filmvásznat. A gyerek számára a mozi maga az élő valóság. Üzleti szempontból is a legjobb néző: nem egyedül jár moziba. Egy jegy helyett tehát mindjárt kettőt-hármat is el lehet adni. Sőt, gondos piackutatások kimutatták: nem is a kicsi gyerek a legjobb célközönség, hanem a kamasz. Amerikában a 70-es években hanyatlásnak indult a mozi. Az “alvóvárosokba” kiköltözött polgárok a végsőkig ellenálltak a reklámok ostromának és rendre a videotékát választották a mozi helyett. Hollywood feltámadásához az a felismerés vezetett, hogy a serdülőn keresztül vezet az út a felnőttek pénztárcájához. A kamasz ugyanis nyughatatlan – bemegy a városba, és háromszor-négyszer is megnéz egy filmet. Neki csinálják a Gladiátor vagy a Titanic típusú mozit – illetve most, a Harry Pottert – vagyis: a “családi filmet”. Rajta keresztül lehet a család többi tagját is becsalogatni a moziba.

A filmkészítők ráadásul pontosan tudják, hogy a televízión felnőtt generációkat untatja a hagyományos film lassú cselekményvezetése. Az új filmek tehát eltanulták a videoklipek vágástechnikáját – ettől borzongatóbb a fantasztikum és újra ellenállhatatlan a mozi.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>