Vágy a csodára

Kende B. Hanna gyermekpszichológus könyvet írt Harry Potter titka – A gyermek csodavilága címmel. A gyerekek azért falják a Harry Potter-könyveket, mondja, mert olyan világba jutnak el a segítségével, mely kielégíti csoda és varázslat iránti természetes gyermeki vágyaikat.

A feszültség ébren tartásának, felcsigázásának módszerei leginkább a detektívregény fogásaihoz hasonlítanak. Rowling is elrejt néhány “csavart” a történetben. Akire valamiért gyanakodni lehet, arról a legtöbb esetben kiderül: a jó oldalon áll, és valaki egészen más a “tettes”.

A cselekmény gyors és színes. Minden pillanatban történik valami szokatlan, ami folyamatosan ébren tartja az olvasók érdeklődését. A főhős viszont nagyon is valóságos. A valóság és a varázslat tehát egymást kiegyenlítve van jelen a könyvben. A varázslatos világot szörnyek és fantázialények népesítik be – Rowling történetében megfordítva: a boszorkányok jók, a tündérek inkább negatív szereplők.

A tizenkét éves Dávid szerint Harry Potter “egyszerűen zseniális”. Leginkább a hangeffektek tetszettek, az ijesztő részek nagyon “profin voltak megcsinálva”. “Az ember, ahogy nézte a filmet, azt kívánta, bárcsak ő volna a főszereplő, mert szerintem mindenki ilyen barátokra vágyik, és azt szeretné, ha maga is ilyen híres volna. Egészében véve, olyan szeretnék lenni, mint ő.” Dávid szerint nem voltak rossz jelenetek, mert mindegyikben volt valami rejtély.
,Amikor az anyukámmal olvastam a könyvet, pont úgy képzeltem el a szereplőket, ahogyan azt a filmben láttam” – mondja a tízéves Dóra. “A moziban sokszor éreztem meghatottságot, feszültséget. Olyankor be kellett csuknom a szememet. Azok a gyerekfilmek, amiket az utóbbi időben láttam, sokkal közönségesebbek voltak. A Harry Potter egyszerűen varázslatos. Biztos, hogy még legalább kétszer megnézem.”
Andris 13 éves. Jobban tetszett a könyv, mondja, mert a filmből sok mindent kihagytak, amit ő fontosnak gondolt. “A gyerekszínészeket nagyjából jól találták el, de volt egy-két szereplő, akit másmilyennek képzeltem.” A regényt többször is olvasta, a filmet is megnézi talán még egyszer, hátha olyan dolgokat talál majd, amiket elsőre nem vett észre.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>