Mitől drága a rajzfilm?

Egy perc animáció előállítása – a szinopszistól a rajzokon és a kifestésen át az operatőri munkáig – magyarországi viszonyok között 1,5-4 millió forint. Ezen egy – átlagosan három rajzolóból álló – stáb körülbelül egy hónapot dolgozik, mintegy 700-1200 rajzot készítve.

A rajzfigurák lényét, karakterét, arckifejezését a mozdulattervező alkotja meg. Ő az animáció “színésze”. A kulcsrajzoló adja meg a mozdulatok jellegzetes pozícióit. Ő ügyel arra, hogy a figura karaktere a különböző helyzetekben mindig azonos legyen. A fázisrajzoló végzi a “finomhangolást”: beilleszt még rajzokat, hogy a felvételkor a mozdulatok ne legyenek szögletesek.

A számítógépes animációval a rajzolók munkáját nem lehet maradéktalanul kiváltani, legfeljebb a fázisrajzolóét. A karaktereket mindig kézzel rajzolják, de a kifestés, színezés már lehet gépi munka, miként számítógép helyettesíti az operatőrt, a vágót és a labort is.
Az animációs film lassan készül. Ezért is nehéz szponzort találni, hiszen a legtöbben gyorsan szeretnek a pénzükhöz jutni. A jó mesefilm egyébként eladható a világban, ha van, aki törődjön a sorsával. “A kockás fülű nyúl”-sorozatot például 132 országban bemutatták.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>