Könyv

Paulus Zacchias: A házastársi kötelességről

A szex vajon mi? – kérdezte a közelmúltban a magyar könnyűzene(ipar) egyik fenegyereke. Kérdéséből és a köré írt dalból pedig gyorsan sláger lett, mert amióta világ a világ, ez foglalkoztatja a benne élőket.

És itt van a sokadik válasz, a most megjelent válogatáskötet. Az összeállítás Paulus Zacchias, a 17. században élt polihisztor (író, művész, orvos és jogtudós) műveiből merítve ismerteti velünk a szexualitás „hogyanját és mikéntjét“. Száraz, precíz leírás ez a legsikamlósabb témáról. A szerző – nem hazudtolva meg tudós voltát – gyakorlatiasan s az élvezetet feledve a megtermékenyítést jelöli meg a testi együttlét fő céljául. Ennek ellenére a könyv megjelenésére nagyon is szükség volt; kétezer év szexuális tapasztalatát, tudását összegzi, a hellenizmustól egészen az újkorig.

A kötet tudományosságát, az írói stílus merevségét enyhíti a válogatók, szerkesztők (Magyar László András, Horányi Ildikó) munkája. Szöveg- és képmagyarázataik hangvétele könnyed, fanyar humorú; iróniájuk szükséges is a témához. Az illusztrációk szervesen illeszkednek a tartalomhoz: isteneket és héroszokat láthatunk „akcióba lendülni“ a könyv oldalain, szőrös faunok és kábult nimfák tömegét – metszeteket, képeket a kor nagy alkotóitól (Caracci, Coiny, Rembrandt, stb.). Aki tehát extrém csemegére vágyik a szex nagy svédasztaláról, annak ajánlom ezt a könyvet. Ám ajánlhatom csupán három szóval is: vedd, olvasd, tedd!
 

Paulus Zacchias: A házastársi kötelességről
Európa Könyvkiadó

stat