Könyv

Egy festmény története regényben elbeszélve

Manapság könnyű egy-egy különös pillanatot elkapni. A jó fotós megérzi, mikor kell kattannia a gépnek, és ekkor különös mozdulatokat, rejtélyes pillantásokat kaphat el.

Kicsit nehezebb volt ugyanezt az 1600-as években megtenni. Egy ilyen különös pillanatot őriz Vermeer gyönyörű festménye, a Leány gyöngy fülbevalóval.

Vajon hogyan készült egy ilyen "pillanatkép" a középkorban, Európa közepén? Trasy Chevalier, az írónő megpróbálta kitalálni. Könyve a New York Times sikerlistájának élére került.

A lány tizenéves és az élet csupa izgalom. Ilyenkor az ember még nem veszi észre, hogy milyen sok a munka, hogy mennyi a keserűség, hogy mindennap döntéseket hoz. Nem veszi észre mindezt, mert oly sok érdekes dolog, új élmények és ismeretlen érzések bukkannak fel és ezekről olyan jó ábrándozni. Az élet meg csak folyik, majd lesz valahogy...

Kicsit óvatosan kezd bele az ember egy középkori témájú regénybe, ma már csak az izgalmas dolgokat szeretjük. Téli hétvégén ezt a könyvet ennek ellenére nem lehet félbehagyni. Szépen, lassan és nagyon izgalmasan éljük át a lánnyal együtt a festmény születését. Nő írta regény, nő a főszereplő és nők fogják szívesen olvasni. Olyan sok, ebben az életkorban megélt érzést, az ábrándozásnak, a titkoknak, a várakozásoknak minden színét érezni újra a kis holland lány történetében. Vajon meddig ér el a titkos rajongás, ki mit áldoz fel a családi békéből, ki ad és ki kap? Milyen kevés a józan ész, mikor egy lány rajong valamiért és valakiért.

Vajon honnan és hová néz vissza ez a lány azon a különös festményen? Érdemes elolvasni a Geopen Kiadó gyönyörű könyvét.

stat