Képzőművészet

Arte Fiera: ecsettel portyázó magyarok

A nyolcvanas évek legelején világszerte transzavantgárdnak nevezték azt a képzőművészeti mozgalmat, amelynek hazai változata az új szenzibilitás lett. Ismét divatossá vált a harsány kolorit – olykor tüzes neonszínekkel, meg ezüsttel és arannyal tarkítva –, akárcsak a széles és vastag ecsetkezelés. A stílus teljesen eklektikusan alakult.

Itthon az európai karriert befutó Hegyi Loránd dirigálta teoretikusan és rendezte azokat a tárlatokat, amelyeken a pályakezdő Mazzag István, Bullás József, Koncz András, Mulasics László, Soós Tamás, Szirtes János és társaik szerepeltek olyan sikerrel, hogy a határokon túl is felfigyeltek rájuk. Így hívták meg két évtizeddel ezelőtt Bologna kortárs nemzetközi képzőművészeti vásárára a magyar csoportot a vörös városba, amelynek nevét terrakotta épületei mellett baloldali vezetősége és lakossága adta. A népes magyar kolónia értelmiségi tagjai már akkor megalapították az aktív olasz–magyar baráti társaságot.

Most ismét európai rangot és elismerést jelent, hogy fiatal alkotóink csapatát invitálták az idei Arte Fiera nemzetközi seregszemléjére, amelyen kétszáznál több itáliai, valamint külföldi résztvevő mellett két hazai galéria is jelen lesz. Deák Erika és a bécsi és budapesti székhelyű Hans Knoll korábbi berlini vagy kölni mustrákon aratott sikerei után vendégeskedik az olasz vásárvárosban. Előbbi a rangidős mesterek közül Bak Imrét viszi ki pár éve festett, mértanian absztrakt képeivel, a fiatalok közül Iski Kocsis Tibor vadonatúj installációt készített erre az alkalomra, Eike pedig három light-boksz (hátulról átvilágított óriásfotó) mellett videóival lesz jelen. Osztrák– magyar kollégája Bécsben most épp Birkás Ákos műveit mutatja be január végéig, de közben Bolognába is kiviszi csoportos portréit és Bernát András finoman árnyalt képeit (amelyeken az olajfestékbe kevert szénpor és az ecsetnyom hagy reliefcsíkokat). Nemes Csabától Budapesten is bemutat tájakat, de emellett Emilia-Romagna megyeszékhelyére is szállít munkáiból, amelyeken intim környezete jelenik meg meghökkentő furcsaságaival.

stat