Film

Tigris és sárkány (Crouching Tiger, Hidden Dragon)

A földgolyóbisnak ezen a felén eleddig még sosem tapasztalt, gyönyörűséges esztétikai élményt nyújt a Tigris és Sárkány.

Egy hősies, korántsem gyermeteg mesével, fantasztikus fantáziavilággal találjuk szemben magunkat, mely minden nézőjét elkápráztatja. Ang Lee, tajvani származású amerikai filmrendező Jégvihar, A pokol lovasai, illetve Értelem és érzelem című filmjét már láthattuk. Most ő vehette át a Golden Globe gálán a legjobb külföldi filmnek járó díjat, illetve a legjobb rendezésért járó elismerést is. Kétségtelenül zseniről beszélünk. Olyan rendezőről, akinek mielőtt leforgatná, a fejében már készen van a film. Aki hiába tajvani, annyira érti magát az alapszituációt, hogy képes akár egy a Viktoriánus Angliában játszódó filmet jobban megalkotni, mint egy ott élő.

Ám most nem esett messze az alma a fájától.

Egy igazi kínai történetet választott filmje témájául, Vang Tu Lu múlt század elején megjelent négykötetes regényének adaptációja a Tigris és Sárkány, melyet ő maga is alaposan átdolgozott. Hősei a harcművészet mesterei, akik emberfeletti képességeik lévén már előzőleg is betöltötték az amúgy is harcművészeteket tanuló, lépten-nyomon ezzel találkozó fiatalok képzeletét.

A Távol-Keleti harcművészetek még mindig enyhén szólva távol állnak attól, hogy mi európaiak megértsünk belőle valamit is, de ezt az oldalát még abszolút mértékben nem ismertük idáig. Természetesen ez is nagyrészt a számítógépes technika fejlődésének köszönhető, illetve Ang Leenek, aki gyerekkorában Tajvan szigetén fantáziálgatva ilyennek képzelte a hatalmas anyaországot, illetve az ott élő embereket.A főszereplő, Chow Yun Fat már jóval első amerikai premierje előtt szupersztár volt Ázsiában. Egy százhuszonnyolc részes sorozat tette őt hazája legnépszerűbb tévécsillagává. A nálunk is bemutatott amerikai A gyilkos, az Anna és a király, a Gyilkosok gyilkosa, vagy a mocskos zsaruk tették őt ismertté.

A Tigris és Sárkányban ő alakítja a messze földön híres harcművész mestert, - melyről számot is ad - pedig ki hinné, hogy a forgatás előtt kardot csak múzeumban látott. A nem kevésbé ismert Michelle Yeoh a 007-es A holnap markában-ban volt Pierce Brosnan partnere. 1983-ban hazája, Malajzia szépségkirálynőjévé választották, egyébként aktív sportolóként ért el kiváló eredményeket. Balettművész is volt, majd bekerült a legkeresettebb színésznők közé és a Vérbosszú, a Rendőrakadémia 3., a Hősök és az említett Bond moziban szerepelt. A Tigris és Sárkányra öt hónapot készült, s a forgatás első hetében eltörte a térdét. Akaraterejét dicséri, hogy két hét múltán már ismét folytatta a munkát.

A Tigris és Sárkány nem kung-fu film a szó népszerű, "nyugati" értelmében. Sokkal inkább romantikus mese a szabad, igaz lelkű, a hatalomnak fittyet hányó, lázadó mesterharcosokról. Amikor az eredeti, angolul íródott forgatókönyvet lefordították kínaira, nyilvánvalóvá vált, hogy sok minden hiányzik belőle. Ezek a finom kulturális változások voltak, melyek teljes egészében át nem adhatóak, meg nem érthetőek, így feltétlenül nyugatosítani kellett az egész szövegkönyvet. A modern angol nyelv alig néhány száz éves. Például a nem sokkal több, mint ezerkétszáz éves óangol hőseposzokat le kell fordítani, hogy érthetővé váljon a szövegük. Viszont ami ebben a filmben kínai nyelven elhangzik, a mögött legkevesebb ötezer évnyi kultúra van. James Schamus nyilatkozta, hogy hiába ő a társ forgatókönyvíró, teljes mértékben még ő sem fogja tudni megérteni a filmet.

A drámai cselekményt szemet gyönyörködtetően koreografált harcjelenetek ellenpontozzák. Mi kis naivak, föl voltunk háborodva, hogy mennyire távol áll a valóságtól, amikor az új Charlie angyalai néhány másodpercig a függőleges falon futottak, nos, itt pecekig repülnek a levegőben, fák ágain, s a vízen szökellnek. Ez meglepő, egészen addig a pillanatig, míg rá nem jövünk arra, ez művészet és gyönyörű látvány. Jüen Vo Ping, aki a Mátrix harcművész-koreográfusának munkája nyomán juthattak el a filmezés végletesen letisztult formájához, ahol a képek és a vágás olyan, mint a zene és a tánc.

stat