Candomblé – II. rész

Hit/Hiedelmek

A Candomblé egy spirituális vallás, ami több istent és szellemet imád, melyek az afrikai istenségektől származnak:

az Orishas a Yoruba mitológiából (Ketu nemzet), Portugálul Orixás-nak írják,
a Voduns az Ewe és Fon-ból (Jeje nemzet), és
a Nkisis (Minkisi) a Bantu-ból (Angola nemzet).

Eeket a szellemeket egy legfelsőbb isten teremtette: az Olorun a Yoruba-ból, zambi vagy Zambiapongo a Bantu-ból és Nana Buluku a Fon-ból.
A Candomblé istenségeknek egyedi személyiségük, készségeik és szertartásos preferenciáik vannak és különböző természeti jelenségekhez kapcsolódnak. Minden személyt születésekor kiválaszt egy vagy több védőszellem, amelyeket a pap azonosít. A szellemeket ( kivéve a legfelsőbb Olorum-ot) ,,beleolvasszák” a papok a Canbomblé rítusok alatt.

A különböző Candomblé nemzetek összesen kb. 50 istenséget őriztek/tartottak meg a több százból, melyeket Afrikában még mindig istenként tisztelnek. Sok hasonlóság van különböző nemzetek egyes istenségei között, pl.: Bantu Kabila, Ketu Oxosse és Jeje Otulu mind vadászok és ugyanaz a szimbolikus színük van. A Candombé-ban viszont különböző istenségeknek számítanak.

Szinkretizmus

Az évszázadok során a Candomblé sok elemet átvett a kereszténységből. A feszületek néha megtalálhatók a candomblé templomokon és az afrikai istenségek sűrűn voltak azonosítva különleges katolikus szentekkel. A szinkretizmus részben reakció volt az egyház – vagyis a hatóságok és rabszolgatartók által inspirált üldöztetésre, akik a Candomblé-t pogányságnak és boszorkányságnak tartották. Valóban vannak beszámolók a keresztény imádságos oltár használatáról a korai rabszolgaságban, amelyben afrikai kultuszikonokat és szertartásos tárgyakat rejtettek el. Még a rabszolgaság megszűnése után is sokszor azt állították, hogy a Cancomblé táncokat a katolikus szentek számára rendezték, a vita elkerülése végett is.

A Szinkretizmus jelképei

Nemcsak a vallásos üldöztetés az oka a szinkretizmusnak. Fontos megjegyezni, hogy a szinkretizmus jellemzőbb a politeista, multi-etnikus Candomblé-ra, mint a többi egyistenhívő vallásra. Míg a keresztények vadul tagadták Orishas isteni státuszát, addig a Candomblé hívek nem látták akadályát, hogy elfogadják Jézust és a keresztény szentek erőteljes istenségeként.
Érdemes megemlíteni, hogy néhány Candomblé rítus még néhány helyi, őslakos amerikai istent is beolvasztott szertartásába – ami az egyház számára ugyanolyan pogánynak számított mint Orixás – mert úgy látták őketmint ,, Orishast a földön”.

Habár a szinkretizmus még mindig uralkodik, az utóbbi időben gyengültek a vallásos és faji előítéletek, ami talajt adott egy Candomblé ,,fundamentalista” mozgalomnak, ami visszautasítja a keresztény elemeket és újjá próbálja kreálni a ,,tiszta” kultuszt, ami csak Afrikán alapul.

Templomok és papság

A Candomblé templomokat házaknak, ültetvényeknek vagy udvarnak hívják. Legtöbb ház kicsi, függetlenül birtokolt és vezetett a megfelelő felsőbb papok által (szentatya vagy -anya). Néhány régebbi és nagyobb ház intézményi jellegű és hierarchikusabb. Nincs központi igazgatás.

Egy tipikus Candomblé templom

A Candomblé papság szimbolikus családokba szerveződött, akinek tagjai nem feltétlenül a hagyományos módon rokonok. Minden család birtokol és vezet egy házat. A több házban, főleg a nagyobbakban, a család feje mindig a nő, a szentanya (ialorixá Ketu-ban), akit a szentatya követ (babalorixá). Néhány háznak flexibilisebb a hierarchiája, ami megengedi, hogy a szentatya legyen a főpap.

A papságba való bejutás és felfeléhaladás a hierarchián Orixás jóváhagyásán múlik, valamint feltétel még a megfelelő/szükséges tulajdonságok birtoklása, szükséges tudás megszerzése és a hosszadalmas előkészítő rítusokon való teljesítés, ami hét vagy több évig is eltart.

Ialorixá halála után megválasztják az utódot, általában lányai közül, felszentelt cowrie-shells jövendöléssel, amik Orixa cowrie-shell szószólóinak tekinthetők. Az utódlás lehet vitatott vagy megesik, hogy nem találnak utódot és ez sokszor a ház széteséséhez vagy bezárásához vezet. Ezért van az, hogy Brazíliában csak néhány ház élte meg a századik évfordulóját. A legrégebben létezők között vannak az Ilé Axé Iyá Oká (fehérház a régi cukorgyárnál) Salvadorban, Bahia-ban és Casa das Minas Sao Luis, Maranhao-ban(kb. 1796).

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>