Candomblé – I. rész

A Candomblé egy afrikai vallás, melyet főleg Braziliában és a szomszédos országokban gyakorolnak. A vallást rabszolgaként hozott afrikai papok és követőik hozták el Afrikából Brazíliába 1549 és 1850 között. Egyes tudósok szerint ez a vallás egyesíti az afrikai népek hasonló szokásait, létrehozva így egy új világgyakorlatot a régi afrikai gyakorlat helyett. A Candomblé név helyett, főleg a 19. század előtt a Batuque nevet is használták. Mindkét szó a Bantu nyelvcsaládból származik.

Habár a Candomblé eredetileg a rabszolgalakosság körében volt elterjedve, melyet a katolikus egyház tiltott és néhány kormány még büntetett is, négy évszázadon át virágzott és a rabszolgaság megszűnése után, a kései 1800-as években jelentősen elterjedt. Ma már ez egy fontos, megalapozott vallás, melynek minden társadalmi rétegből vannak követői és több tízezer templommal rendelkezik. A legújabb felmérések szerint kb. 2 millió brazil (a lakosság 1,5%-a) vallotta a Candomblé-t saját vallásának. Mivel a brazil kultúrában a vallások nem zárják ki kölcsönösen egymást, sok más hitű ember vesz részt Candomblé szertartásokon rendszeresen vagy alkalmanként. A Candomblé istenségek, szertartások és ünnepek ma már egy lényeges részét képezik a brazil folklórnak.

A Candomblé kellékei

Egyes vidékeken, mint pl. Rio de Janiero és Sao paolo-ban a Candomblé-t Macumbanak nevezik, bár a Macumbaban eltérő szokások vannak, melyek inkább az európai boszorkénymesterséggel/bűbájolással/fekete mágiával mutatnak rokonságot. A Candomblé-t még meg lehet különböztetni az Umbanda-tól, amelyet a 20. század elején alapítottak úgy, hogy keverednek benne az afrikai elemek a Kardecism-el. Ezen kívül még megkülönböztetik más Afrikából származó és az új világban elterjedt vallásoktól, mint a Haiti Voodoo, a kubai Santería és Obeah, melyek a Candomblé-től függetlenül fejlődtek ki és gyakorlatilag ismeretlenek Brazíliában.

Nemzetek

A braziliai rabszolgák több etnikai csoportból származtak, beleértve a Yoruba, Ewe, Fon, és Bantu-t. A rabszolgákat hajóra szálláskor sorolták be különböző etnikai csoportokba, de ezek a besorolások nem feltétlenül mérvadóak. Ahogy a vallás félig függetlenül fejlődött ki az ország különböző régióiban, különböző etnikai csoportok között, különböző szekták vagy nemzetek fejlődtek ki, amelyek főleg imádott istenségeikben és a szertartásokon használt zenében és nyelvben különböznek A nemzetekre szakadást befolyásolták a vallásos és jótékony testvériségek (irmandades), amelyeket a brazil rabszolgák számára szervezett a katolikus egyház a 18. és a 19. században. Ezeket az egyesületeket etnikai alapokon szervezték és a rabszolgák anyanyelvén tartották az imádságokat, ami törvényesen biztosította a rabszolgák újraegyesülését és végül elősegítette a Candomblé megszilárdulását.

A kövekező lista egy vázlatos összefoglalás a főbb nemzetekről és alnemzetekről, valamint azok nyelveiről:
Ketu vagy Queto – Yoruba nyelv
Efa és Ijexa Bahia-ban
Nago vagy Eba Pernambuco-ban
Oio-ijexa vagy Batuque de Nacao Rio Grande do Sul-ban
Mina-nago vagy Tambor-de- Mina Maranhao-ban
Xamba Alagoas és Pernambuco-ban (szinte kihalt)

Batu vagy Angola – Batu nyelvek keveréke (Kikongo és Kimbundo)
Caboclo (az Orixas-on kívül indiai istenségeket imád)
Jejé – Ewe, Fon, és Gen nyelvek (Jeje)
Mina Jejé Maranhao-ban
Babacue Pará-ban

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>