Blog

Egy gyakori hiba

Igen könnyű nagyobb összegű büntetéseket szereznünk, amennyiben a fizetős útszakaszok használói vagyunk, és az egyik leggyakoribb oka a büntetésszerzésnek a díjkategória tévesztése matricavásárláskor. A D1 és D2 díjkategória szétválása rendszeresen okoz bosszankodást a büntetést bezsebelő sofőröknek. 

 

2015 januárjától módosulás történt a járművek díjkategóriái között. Ettől a hónaptól kezdve ugyanis a D1 kategóriából kiváltak a már D2 kategóriába tartozó járművek, azonban erről még mindig sok sofőr megfeledkezik, így az autópálya matrica vásárlásakor hibás díjkategóriát tüntetnek fel.

A D1 kategóriában maradtak azok a személygépkocsik és vontatmányaik, amelyek vezetővel együtt legfeljebb hét személy szállítására alkalmasak. Az ebből kivált D2 kategóriába tartoznak azok a személygépkocsik, amelyek hétnél több személy szállítására alkalmasak, valamint a lakóautók, illetve azok a tehergépkocsik, amelyek nem haladják meg a maximális 3,5 tonna tömegét. Az új U kategóriájába tartozik a D2 és B2 kategóriájú járművek vontatmánya, amelyre ugyancsak szükséges autópálya matricát váltani. A díjkategóriák a forgalmi engedélyben szereplő bejegyzések alapján állapíthatóak meg. Az új díjkategória árban is differenciát hozott létre, ugyanis a heti azaz tíz napos matrica és a havi matrica ára a D2 kategóriába tartozó járművek esetében a D1 kategória duplájára nőtt, azonban az éves autópálya matrica ára a D1M, D1, D2 és U kategóriájában egységesen 42 980 forintba kerül, míg a buszok esetében 199 975 forint.

Amennyiben megtörtént a baleset és hibásan adtuk meg a matrica megvásárlásakor a díjkategóriát, előfordulhat az is, hogy többször használjuk az autópályát ezzel a matricával, ami azért jelent problémát, mert ezáltal jogosulatlanul használtuk az utat, amely komoly bírságokat eredményez. A jogosulatlan úthasználat azonnal egy 14 580 forintos pótdíj összeget von maga után, azonban ha harminc napig vagy tovább késlekedünk ennek befizetésével, akkor ez az összeg 59 500 forintra duzzad. Ha D2 kategóriás járművünket D1 kategóriás járműnek tüntettük fel, és ezzel a hibás matricával többször is felhajtottunk az autópályára, úgy többszöri pótdíj kifizetésére szólítanak fel bennünket. Ebben az esetben az első felszólítás megérkezése után legkésőbb tizenöt nappal fel kell venni a kapcsolatot a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-vel, akiktől azt kell kérnünk, hogy maximalizálják a díjakat. Amennyiben kettőnél több jogosulatlan úthasználatunk volt, akkor NÚSZ-tól a tartozás maximalizálását úgy szükséges igényelni, hogy legfeljebb két pótdíj kerüljön általunk kifizetésre. Ezt a kérvényt két úton nyújthatjuk be – vagy a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. levelezési címére küldjük el, vagy pedig az ügyfélszolgálati irodában személyesen mondjuk el problémánkat. Arra is ügyelnünk kell, hogy a jármű tulajdonosa egy rendszámmal csupán egyszer nyújthat be a tartozása maximalizálásához kérvényt egy évben. Ha a kérvényt elfogadják, akkor a benyújtástól számított tizenöt napon belül egyfelől ki kell fizetnünk maximalizált tartozást, azaz a legfeljebb kétszer 14 580 forintos pótdíjat, valamint amennyiben még szeretnénk használni a későbbiekben az autópálya matricát, ezáltal átíratjuk egy másik díjkategóriába, akkor a két díjkategória árkülönbségét is meg kell téríteni egy 1470 forintos átírási díj mellett. Amennyiben a pótdíjbefizetés nem történik meg, a pótdíj maximalizálásának kérvénye automatikusan semmissé válik.

stat